Rozmowa z Pawłem Miotk, Chefem Kuchni Kultury Smaku.
– Dzień dobry Chef! Na pewno Chef się domyśla o co chcę zapytać…
– Oczywiście – o grilla. Majówka musi być z grillem, nawet w tak wyjątkowych okolicznościach, w jakich się znaleźliśmy w tym roku.
– Zacznę w takim razie od tych wyjątkowych okoliczności. Wielu z nas nie będzie miała możliwości rozpalenia grilla…
– Pamiętajmy, że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Grill z przyjaciółmi może poczekać. Ale możemy przecież przygotować wspaniałe potrawy w domu, w rodzinnym, najbliższym gronie. Mamy patelnie grillowe, jest funkcja grilla w piekarniku… Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Możemy przygotować wspaniałe dania, które będą smakowały jak z grilla.
– W takim razie przechodzimy do menu. Czyli do…
– Karkówki! To oczywiście nasza narodowa potrawa grillowa. Zresztą całkiem słusznie. Dobrze przyrządzona karkówka może być naprawdę wspaniałym daniem, które nie ma nic wspólnego z twardym ochłapem mięsa, jakie czasem dostajemy prosząc o karkówkę z grilla.
– Od czego zacząć przygotowanie karkówki?
– Wiem, że to zabrzmi jak marudzenie Chefa Kuchni, ale od wyboru dobrego mięsa. To naprawdę podstawa. Czasem słyszę narzekania, że kucharze zawsze mówią o wyborze produktów, odpowiedniej selekcji mięsa, warzyw itd. Z drugiej strony niektórzy mówią, że niezależnie od tego, jaki produkt wybiorą to i tak ostateczny efekt, czyli potrawa są takie same. Proszę mi wierzyć, że to nie jest prawda. Jestem w stanie poznać, czy np. wspomniana karkówka z grilla została przygotowana z dobrej jakości mięsa, czy z taniego zamiennika kupionego w dużym hipermarkecie, a do tego od razu zamarynowanego i hermetycznie zapakowanego w plastikowym pudełku… Produkt naprawdę ma ogromne znaczenie. Jest podstawą smaku.
– W takim razie skąd Chef bierze karkówkę najlepszej jakości?
– Specjalnie sprowadzamy mięso od lokalnego producenta. To niewielka hodowla, która gwarantuje najlepszą jakość. Dodatkowo przygotowujemy specjalną marynatę, która także nadaje naszym karkówkom niepowtarzalnego smaku. I właśnie taką karkówkę, gotową na grilla oferujemy Klientom.
– Nadaje się też na patelnię?
– Na pewno – kilka minut z jednej strony, kilka z drugiej i na pewno będzie pyszna. Poza tym proponujemy też szaszłyki z marynowanej piersi z kurczaka.
– Tu pewnie jakość produktu też ma znaczenie…
– Oczywiście. To kurczak kukurydziany, zagrodowy, z wolnego wybiegu. Będę się powtarzał, ale produkt naprawdę ma znaczenie. Do szaszłyków proponujemy robiony przez nas sos czosnkowy i specjalną sałatkę grillową. Przygotowaliśmy wszystko tak, aby każdy mógł skomponować swój posiłek i łatwo go przyrządzić na grillu albo na patelni.
– Czy te produkty będą dostępne tylko przy okazji majówki?
– Na pewno będziemy do nich wracać, bo wiem, że cieszą się dużym zainteresowaniem. Wszystkim Klientom życzymy smacznego!


