17 lutego 2020 Brand Stars

Marynowana karkówka idealna na grilla

Veterans from all walks of life

Rozmowa z Pawłem Miotk, Chefem Kuchni Kultury Smaku.

– Dzień dobry Chef! Na pewno Chef się domyśla o co chcę zapytać…

– Oczywiście – o grilla. Majówka musi być z grillem, nawet w tak wyjątkowych okolicznościach, w jakich się znaleźliśmy w tym roku.

– Zacznę w takim razie od tych wyjątkowych okoliczności. Wielu z nas nie będzie miała możliwości rozpalenia grilla…

– Pamiętajmy, że bezpieczeństwo jest najważniejsze. Grill z przyjaciółmi może poczekać. Ale możemy przecież przygotować wspaniałe potrawy w domu, w rodzinnym, najbliższym gronie. Mamy patelnie grillowe, jest funkcja grilla w piekarniku… Możliwości jest naprawdę bardzo dużo. Możemy przygotować wspaniałe dania, które będą smakowały jak z grilla.

– W takim razie przechodzimy do menu. Czyli do…

– Karkówki! To oczywiście nasza narodowa potrawa grillowa. Zresztą całkiem słusznie. Dobrze przyrządzona karkówka może być naprawdę wspaniałym daniem, które nie ma nic wspólnego z twardym ochłapem mięsa, jakie czasem dostajemy prosząc o karkówkę z grilla.

– Od czego zacząć przygotowanie karkówki?

– Wiem, że to zabrzmi jak marudzenie Chefa Kuchni, ale od wyboru dobrego mięsa. To naprawdę podstawa. Czasem słyszę narzekania, że kucharze zawsze mówią o wyborze produktów, odpowiedniej selekcji mięsa, warzyw itd. Z drugiej strony niektórzy mówią, że niezależnie od tego, jaki produkt wybiorą to i tak ostateczny efekt, czyli potrawa są takie same. Proszę mi wierzyć, że to nie jest prawda. Jestem w stanie poznać, czy np. wspomniana karkówka z grilla została przygotowana z dobrej jakości mięsa, czy z taniego zamiennika kupionego w dużym hipermarkecie, a do tego od razu zamarynowanego i hermetycznie zapakowanego w plastikowym pudełku… Produkt naprawdę ma ogromne znaczenie. Jest podstawą smaku.

– W takim razie skąd Chef bierze karkówkę najlepszej jakości?

– Specjalnie sprowadzamy mięso od lokalnego producenta. To niewielka hodowla, która gwarantuje najlepszą jakość. Dodatkowo przygotowujemy specjalną marynatę, która także nadaje naszym karkówkom niepowtarzalnego smaku. I właśnie taką karkówkę, gotową na grilla oferujemy Klientom.

– Nadaje się też na patelnię?

– Na pewno – kilka minut z jednej strony, kilka z drugiej i na pewno będzie pyszna. Poza tym proponujemy też szaszłyki z marynowanej piersi z kurczaka.

– Tu pewnie jakość produktu też ma znaczenie…

– Oczywiście. To kurczak kukurydziany, zagrodowy, z wolnego wybiegu. Będę się powtarzał, ale produkt naprawdę ma znaczenie. Do szaszłyków proponujemy robiony przez nas sos czosnkowy i specjalną sałatkę grillową. Przygotowaliśmy wszystko tak, aby każdy mógł skomponować swój posiłek i łatwo go przyrządzić na grillu albo na patelni.

– Czy te produkty będą dostępne tylko przy okazji majówki?

– Na pewno będziemy do nich wracać, bo wiem, że cieszą się dużym zainteresowaniem. Wszystkim Klientom życzymy smacznego!

Contact
  • Masz pytania?
    +48 601 946 888

Główny Partner Programu

Kontakt

100% Lokalny
al. Zwycięstwa 235/1
81-521 Gdynia, Nowe-Orłowo
TRITUM Business Park

Zadzwoń
+48 601 946 888
+48 535 050 903

Obserwuj nas

Contact